Este foarte important sa mentinem sanatatea dintilor de lapte ai copiilor. Cariile neglijate pot si, de obicei, chiar duc la probleme ce afecteaza permanent dezvoltarea dintilor. Consideram ca prima vizita a copilului la cabinetul stomatologului trebuie sa fie distractiva, educativa si, mai ales, sa creeze o impresie pozitiva.

Pentru a pastra o dentitie de lapte cat mai sanatoasa, medicul Classmed recomanda sigilarea dentara, care este o metoda moderna de prevenire a cariilor la copii.

Chiar daca te-ai ingrijit mereu de igiena dentara a micutului tau, iar curatarea dintisorilor face parte din ritualul sau zilnic, exista locuri in care periuta de dinti nu are acces si unde posibilitatea aparitiei cariilor este foarte mare. In acest caz, procedura de sigilare este solutia optima de prevenire, avand un rol foarte important in dezvoltarea sanatoasa a copilului.

In mai putin de o ora, dentitia copilului tau va fi complet protejata de efectele negative ale cariei.

Cum se realizeaza procedura de sigilare dentara pentru cel mic

Sigilarea dentara este o procedura simpla ce se realizeaza intr-o singura vizita la medicul stomatolog.

  1. Intr-o prima etapa se efectueaza o curatare foarte riguroasa a suprafetelor ocluzale (cu care muscam). Curatarea se realizeaza cu ajutorul periutei profesionale si a unei paste abrazive colorate, pe care copii o percep drept foarte haioasa.
  2. A doua etapa consta in aplicarea, cu ajutorul unei pensule, a unui strat foarte fin, transparent sau colorat, de material compozit, ce are rolul de a sigila prin doua mecanisme.

Fiind un material foarte fluid (care curge), acesta intra in toate denivelarile suprafetei ocluzale, specifice dintilor permanenti tineri, abia erupti. In aceste denivelari, santuri si fosete, daca nu sunt sigiliate, mancarea este retentionata, ducand, in timp, la procesul de fermentatie specifica aparitiei cariei denatare.

Retentionarea resturilor alimentare se produce foarte usor: la copii, suprafata ocluzala a maselelor cu care musca este neabrazata, pentru ca dintii abia au erupt (au iesit pe arcada). Odata cu trecerea timpului, aceste denivelari se aplatizeaza – si de aceea riscul de aparitie a cariei la adulti este mai mic decat la copii. Atata timp cat materialul de sigilat sta pe suprafetele dentare, le confera acestora o calitate sporita de aparare a tesutului dentar dur (smaltul), prin imbogatirea acestuia cu ioni de fluor care cresc capacitatea de aparare in fata atacului acid, produs de microorganismele prezente in procesele carioase.

Recomandari

Medicul Classmed recomanda sigilarea dintilor permanenti, respectiv a premolarilor si molarilor, de indata ce au erupt in cavitatea bucala (in jurul varstei de 6 ani erupe primul molar permanent). Sigilarea se poate face si mai tarziu, conditia fiind ca dintele respectiv sa nu fie afectat de carie.

De asemenea, este bine de stiut ca nu se pot sigila dintii cariati.

Preturi pentru tratamentul de tratare a cariilor

Preturile pentru tratamentul de tratarea cariilor, dedicat copiilor, incepe de la 150 lei.