• (+40) 731 322 491
 • office@classmed.ro
 • Str. Nicolae Balcescu, Nr.60, Brasov

Tot ceea ce trebuie sa stii despre alegerea unui aparat dentar

 • Classmed
 • August 21, 2017

Sa ajuti oamenii sa isi iubeasca zambetul si sa devina mai increzatori este o placere. Ortodontia nu va fi niciodata plictisitoare pentru mine, ca medic.

Sa ajuti oamenii sa isi iubeasca zambetul si sa devina mai increzatori este o placere. Ortodontia nu va fi niciodata plictisitoare pentru mine, ca medic. Este o profesie care ofera oportunitati de invatare continua si de folosire a experientiei in vederea obtinerii unor rezultate din ce in ce mai bune. Ortodontia este tot ce poate insemna o profesie: provocatoare, plina de satisfactii si creativitate.

La ce varsta se poate opta pentru un aparat dentar

Pentru ca o interventie este cu atat mai eficienta cu cat se realizeaza la o varsta frageda, este recomandat ca fiecare copil care a implinit 7 ani sa mearga la un consult ortodontic. La aceasta varsta, primii molari si incisivii definitivi au erupt si, astfel, este posibil sa depistam anomalii cum ar fi o muscatura incrucisata, inghesuiri dentare si alte probleme dentare.

La o varsta frageda, ortodontul poate controla cresterea maxilarelor si poate ghida eruptia dintilor permanenti intr-o pozitie corecta; poate influenta dimensiunea si forma arcadelor dentare, obtinand spatiu pentru dintii definitivi si evitand astfel necesitatea extractiilor dintilor permanenti. De asemenea, este minimalizata posibilitatea aparitiei dintilor inclusi si se pot corecta obiceiurile vicioase, cum ar fi suptul degetului, deglutitia infantila.

Un numar mare de adulti decid sa isi alinieze dintii si sa isi corecteze muscatura. Dintii perfect aliniati raman astfel mai sanatosi. O dentitie perfect aliniata nu numai ca intinereste persoana, creand un zambet atractiv, dar este si simbolul sanatatii si vitalitatii.

Dintii inghesuiti se pot alinia la orice varsta, atata timp cat nu exista si anomalii osoase grave. Acestea din urma pot fi corectate prin chirurgie ortognatica.

Beneficiile tratamentului la varsta adulta sunt urmatoarele:

 • reducerea riscului bolii parodontale;
 • reducerea riscului aparitiei cariilor interdentare;
 • reducerea abraziei (tocirea) dintilor;
 • realizarea unei muscaturi corecte, astfel ca musculatura masticatorie este mai relaxata si articulatia temporomandibulara va fi mai ferita de afectiuni

Cum se alege un plan de tratament ortodontic

La prima vizita la medicul ortodont, pacientului i se vor explica procedurile de tratament, in general, si variantele posibile de tratament in vederea obtinerii rezultatului dorit de pacient si de catre medic.

Prima etapa a planului de tratament consta in evaluarea statusului dentar si a starii generale de sanatate. Deoarece anumite conditii particulare de sanatate pot afecta planul de tratament, pacientul va completa un chestionar cu privire la starea de sanatate. Medicul specialist Classmed va examina apoi dintii, maxilarele si articulatia temporomandibulara. Pentru a studia cazul in profunzime, se vor realiza modele de studiu, fotografii si radiografii speciale.

Planul de tratament este personalizat pentru ficare pacient. Medicul va prezenta toate tipurile de aparate, urmand ca pacientul, impreuna cu ortodontul, sa discute optiunile de tratament si cursul acestuia.

Ingrijirea danturii in perioada purtarii aparatului dentar

Igiena corecta este importanta pentru sanatatea cavitatii  bucale, in special daca urmati un tratament ortodontic. In plus, o gingie sanatoasa permite o miscare dentara mai rapida si mai eficienta

In cazul in care purtati un aparat dentar, trebuie sa stiti ca acesta nu produce carii; ceea ce determina aparitia lor este retentia alimentara si persistenta placii bacteriene timp indelungat.  De aceea, este important ca, dupa fiecare masa, sa curatam dintii si aparatul dentar, chiar daca nu suntem la domiciliu. Primele semne al unei igiene deficitare sunt inrosirea gingiei, urmata apoi de tumefierea si sangerarea acesteia.

Periajul in timpul purtarii unui aparat dentar

Aparatul dentar fix favorizeaza acumularea placii bacteriene. Placa bacteriana este o substanta albicioasa ce adera la dinti si la gingii si care, neindepartata, duce la inflamatia gingiei si la aparitia cariilor.

Pentru indepartarea eficienta a acesteia, este necesar ca, inainte de periajul dentar sa clatiti bine cavitatea bucala cu apa, pentru a dezlipi mancarea din jurul dintilor si al bracketilor.

Incepeti, apoi, sa periati incepand de la linia gingivala, plasand periuta la un unghi de 45˚.

Dupa aceasta, pozitionati  periuta pe partea superioara a bracketului, cu perii in jos, si periati astfel fiecare bracket. Plasati apoi periuta sub fiecare bracket, cu perii in sus, si periati partea inferioara a bracket-ului.

Este importanta si folosirea atei interdentare pentru a curata spatiile interdentare. Periuta interdentara completeaza periajul. Apoi se efectueaza clatirea cavitatii orale cu apa de gura.

Este important ca dupa fiecare masa sa curatam dintii si aparatul dentar chiar daca nu suntem la domiciliu. Aparatul dentar nu produce carii; ceea ce determina aparitia lor este retentia alimentara si persistenta placii bacteriene timp indelungat. Primele semne al unei igiene deficitare este inrosireagingiei urmata de tumefierea si sangerarea acesteia.

O igiena dentara corecta se bazeaza pe:

 • Periaj dentar de minim 3x/zi cu periute moi si periute interdentare;
 • Evitarea alimentelor bogate in zahar, sucuri dulci;
 • Vizita lunara la medicul ortodont.

Daca-va doriti sa aflati mai multe despre ortodontie sau sa programati o intalnire cu unul dintre medicii nostri din cabinetul ClassMed, contacteaza-ne prin e-mail sau telefonic si va vom ajuta cu mare drag.

Classmed

About Classmed

No Comments

Leave a Comment