• (+40) 731 322 491
 • office@classmed.ro
 • Str. Nicolae Balcescu, Nr.60, Brasov

Cele mai frecvente 7 obiceiuri nocive asupra sanatatii dintilor

 • Classmed
 • July 23, 2017

De foarte multe ori, ce-i prea mult, strica! Am realizat, pentru voi, o selectie a celor mai intalnite obiceiuri nocive practicate de pacientii nostri. aceste obiceiuri actioneaza, in timp, asupra danturii, 

afectand-o si provocand probleme, inclusiv pentru structura dintilor.

Obiceiurile nocive pot fi cauza multor afectiuni ale danturii precum: abraziunile (tocirea) dentara sau fisurarea smaltului, ceea ce duce la aparitia, in timp, a unei serii de complicatii stomatologice cu efecte ireversibile.

Ce obiceiuri pot afecta sanatatea dentara

 • 1. Periajul dentar agresiv

Grija pentru dantura ta incepe impreuna cu un periaj corect si cu o periuta potrivita. Problemele apar atunci cand se alege o periuta dentara dura, iar periajul dintilor se realizeaza agresiv, folosind o tehnica gresita. In timp, efectul va fi unul daunator  si ireversibil pentru dantura din cauza abraziei excesive – dar si pentru gingie, care va sangera si se va inflama, ducand la retractia gingivala. Solutia consta in alegerea unei periute potrivite si in aplicarea cu grija a unui periaj dentar adecvat.

 • 2. Bruxismul – scasnitul din dinti.

De cele mai multe ori, pacientul nu este constient de acest fenomen, intrucat se petrece in somn si afla despre afectiune, cel mai adesea, de la o alta persoana sau de la medicul dentist care constata efectele bruxismului la o consultatie stomatologica. Consecintele sunt diverse, de la aparitia leziunilor cuneiforme (excavatii) in dinte, abraziunea (tocirea) dintilor, pana la oboseala si dureri la nivelul articulatiei temporo-mandibulare.

 • 3. Spartul semintelor intre dinti

Un obicei des intalnit in zilele de weekend sau in momentele de relaxare! Consumul constant si frecvent de seminte de floarea soarelui si dovleac poate produce, la nivelul dintilor frontali, o uzura accentuata numita ancoasa, care se refera la excavatii ale danturii, in forma de semiluna. Pe langa uzura patologica a smaltului, aspectul estetic al dintelui este compromis.

 • 4. Roaderea unghiilor si a obiectelor.

Obiceiurile de acest gen se pot manifesta la orice varsta si pot fi foarte nocive pentru sanatatea danturii tale, conducand la aparitia fisurilor in smaltul dintilor si poate chiar la fracturarea acestora.

 • 5. Consumul de alimente la temperaturi extreme.

Rece sau cald? Ar trebui sa acordam totdeauna o atentie sporita la variatiile extreme de temperatura, de la fierbinte la rece sau invers, de la rece la fierbinte. Aceste treceri bruste intre temperaturi extreme pot conduce la aparitia hipersensibilitatii dentare si a fisurilor dintilor.

 • 6. Stiai ca fumatul iti poate afecta grav sanatatea dentara?

Consecintele pot fi de la cele mai simple, pana la cele mai complicate. Concret, de la respiratia urat mirositoare, patarea dintilor sau aspectul ingalbenit pana la aparitia si dezvoltarea patologiilor oro-maxilo-faciale precum: tumori, leziuni precanceroase, gingivite sau boli parondontale.

 • 7. Folosirea dintilor ca unelte de desfacut ambalaje.

Alegand sa deschidem o sticla cu dop, sa taiem o ata sau sa desfacem obiecte cu ajutorul dintilor, trebuie stiut faptul ca ne supunem dantura unor riscuri cu urmari ireversibile, cum ar fi fracturile dentare, mobilitatea dentara, uzura prematura a suprafetelor dentare folosite.

Recomandari pentru a avea grija de sanatatea dentara

Recomandarea noastra, a medicilor stomatologi de la Classmed, este sa va protejati dantura si sa eliminati aceste obiceiuri din viata de zi cu zi pentru a va bucura de un zambet irezistibil si o dantura sanatoasa. De asemenea, pentru a preveni aparitia problemelor dentare, este indicat sa efectuati cel putin doua consultatii stomatologice pe an.

Pentru ca este mai usor, putin mai costisitor si dureros, sa preveniti decat sa tratati!

Daca va doriti sa cunoasteti mai multe despre acest subiect, scrieti-ne intr-un comentariu si medicii nostri vor fi incantati sa va ofere mai multe detalii.

Classmed

About Classmed

No Comments

Leave a Comment