• (+40) 731 322 491
  • office@classmed.ro
  • Str. Nicolae Balcescu, Nr.60, Brasov

Ce este fobia dentara? Si cum sa inlaturam teama de stomatolog?

Ti-e teama de stomatolog si eviti sau amani sa mergi la un control stomatologic pentru ca ti-e frica de o eventuala durere? Ei bine, trebuie sa stii ca stomatologia si tehnologia aplicata au evoluat, iar durerile 
dentare nu mai sunt la fel de puternice ca in trecut, iar medicii stomatologi ofera tratamente si atentie deosebita oricarei interventii, de la cea mai mica la cea mai complexa.

Ce este fobia dentara?

Cu alte cuvinte, fobia dentara este teama de stomatolog si de tot ceea ce inseamna medic dentist, inclusiv teama de a merge la o consultatie stomatologica. Fenomenul  apare din variate cauze, de la dureri dentare puternice ivite in copilarie, pana la traumatisme cauzate de interventii chirurgicale complexe.

Cauze ale aparitiei fobiei dentare

Durerile dentare pot sa apara inca din primele luni de viata, odata cu primii dinti, dintii de lapte. La bebelusi, aceasta durere este cauzata de inflamatia gingiei, atunci cand dintele strapunge gingia si devine vizibil. Durerea si starea de agitatie, insotite de pruritul (mancarimea) gingival, fac ca bebelusul sa-si dezvolte sisteme de aparare. Astfel, cel mic refuza orice interactiune, inclusiv cu mama, fara a-i permite atingerea zonei inflamate. Solutia pentru reducerea durerii consta in aplicarea unor creme topice anestezice.

Fobia dentara poate sa apara si in copilarie. Pentru unii, experienta durerilor dentare este una foarte traumatizanta inca din frageda copilarie, ceea ce ii determina sa adopte un comportament anxios si la varsta adulta, atunci cand vine vorba de tratamente dentare. De aici apare si teama de stomatolog, de durere.

Sensibilitatea dentara ridicata sau interventiile chirurgicale complexe pot fi alte cauze ale aparitiei fobiei dentare. Prin cauzele frecvente putem repera o serie de manifestari ale durerii care determina aparitia fricii de stomatolog la varsta adulta, precum: durerea provocata de factorii externi (rece, fierbinte, dulce, sarat, acru) in cazul carilor profunde, durerea spontantana cauzata de un accident in timp ce mestecati sau durerea provocata in urma tratamentelor stomatologice “agresive”.  Toate aceste tipuri de durere au un impact mare in a declansa ceea ce numim fobia dentara sau teama de stomatolog.

Durerea – cea mai frecventa cauza a fobiei dentare din timpuri stravechi

Cu siguranta ca principala cauza a fobiei dentare este durerea. Definirea durerii este complexa si este subiectiva, avand la baza componente senzoriale si emotionale, care se manifesta diferit de la persoana la persoana. De obicei, durerea semnaleaza o leziune tisulara prezenta sau iminenta si este un mecanism de aparare, prevenind agravarea leziunii.

Astfel, din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au confruntat cu durerea dentara cauzata de caria dentara sau de tehnicile aplicate pentru extractia unui dinte bolnav. Aceste tehnici erau, de cele mai multe ori, foarte dureroase pentru persoana in cauza, pentru ca nu existau anestezice si nici medicamente pentru amelioarea durerii, analgezice sau antiinflamatoare. Stiai ca, de cele mai multe ori, extractia unui dinte sau a unei masele se realiza de catre in barbier sau fierar?

Totodata, cresterea consumului de zahar in randul populatiei a determinat cresterea incidentei cariei dentare. Astfel, au aparut medicii si chirurgii calificati pentru astfel de probleme si s-au dezvoltat metode pentru tratarea dintilor bolnavi, fara  ca pacientul sa simta durerea.

Unul dintre acesti medici chirurgi a fost Pierre Fauchard (1678-1761), numit parintele stomatologiei. El ii critica foarte aspru pe acei chirurgi care recomandau ca extractiile dentare sa fie realizate de catre barbieri sau fierari.  In 1728, a publicat cartea “Le Chirurgien dentiste” (Chirurgul dentist), in care dezvaluia metode de preventie dentara, anatomie, chirurgie si tratamente pentru bolile dentare. Tot el a fost primul medic care si-a invitat pacientii sa se aseze pe un scaun stomatologic si nu pe podea. Aceste practici s-au constituit in primii pasi pentru bazele stomatologiei moderne si au aparut din nevoia de-a forma noi medici, de-a transmite cunostintele acumulate si tratamentele dentare fara durere.

Fobia dentara sau teama de stomatolog in prezent

Fobia dentara exista si in prezent, chiar daca stomatologia se bucura de o evolutie fantastica, zilnic fiind descoperite metode si procedee de realizare a extractiilor fara durere datorita aportului tehnologiei aplicate in stomatologie, tratamentul dintiilor realizanu-se sub anestezie. De ce?

Unul dintre motivele pentru care fobia dentara exista si in zilele noastre este dat de experienta negativa a pacientului in cabinetul stomatologic. Este un cumul de factori, printre care cele mai importante sunt: tratamente dureroase, efectele secundare post-extractionale, lipsa de empatie a personalului medical fata de pacient, teama de a nu contacta diverse boli contagioase transmisibile, lipsa de comunicare a medicului cu pacientul, si exemplele pot continua.

Cum se poate elimina fobia dentara in era noastra?

Durerea dentara, teama si reticenta fata de stomatolog se pot inlatura sau diminua cu ajutorul unei atitudini pozitive a pacientului si printr-o comunicare excelenta dintre medic si pacient. Astfel, medicul ofera toate premizele unui act medical profesional (abolirea durerii, comunica pacientului informatiile despre procedura medicala, evolutia si predictibilitatea cazului, ambientul primitor al cabinetului).

Educarea si informarea pot ajuta mult la stoparea fobiei dentare si a fricii de stomatolog. Probabil ca cel mai bun mod de a impiedica aparitia fobiei dentare este preventia dentara. Astfel, vizita la stomatolog se transforma in experienta placuta de a consulta medicul stomatolog din proprie initiativa, fara a fi impins de durere.

Classmed

About Classmed

No Comments

Leave a Comment